Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
14 Σεπτεμβρίου, 2020
Τι  είναι το κοχλιακό εμφύτευμα;
Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα;

Posted by    Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία αντικαθιστά όλο το σύστημα της ακοής (κυρίως τα αισθητικά τριχωτά κύτταρα του οργάνου του Corti, στο κοχλία) και μετατρέπει την μηχανική ηχητική ενέργεια σε ηλεκτρικά σήματα που μπορούν να φτάσουν με τη βοήθεια ηλεκτροδίων στο κοχλιακό νεύρο.

Αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για ασθενείς άνω των 12 μηνών, με αμφοτερόπλευρη κώφωση ή και για ενήλικες με μεγάλου βαθμού νευροαισθητήρια βαρηκοϊα, που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την εφαρμογή σύγχρονων ακουστικών βαρηκοΐας.

Η επιλογή γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και απαιτείται προσέγγιση από μια σύνθετη διεπιστημονική ομάδα που να καλύπτει τις ποικίλες ανάγκες του ασθενούς.

Πως γίνεται η τοποθέτηση του κοχλιακού εμφυτεύματος

Η τοποθέτηση του κοχλιακού εμφυτεύματος, πραγματοποιείται από εξειδικευμένο στα κοχλιακά εμφυτεύματα ΩΡΛ χειρουργό με γενική αναισθησία, με μικρή οπισθοωτιαία τομή.

Πώς λειτουργεί το κοχλιακό εμφύτευμα;

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα παρακάμπτουν τα κατεστραμμένα τριχωτά κύτταρα και μετατρέπουν την ομιλία και τους ήχους του περιβάλλοντος σε ηλεκτρικά σήματα και στέλνονται αυτά τα σήματα στο ακουστικό νεύρο.

Το κοχλιακό εμφύτευμα έχει δύο κύρια μέρη:

1. Ένα εσωτερικό μέρος που αποτελείται από μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που εμφυτεύεται χειρουργικά κάτω από το δέρμα πίσω από το αυτί, και συνδέεται με τα ηλεκτρόδια που έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κοχλία.

2. Ένα εξωτερικό μέρος, που συνήθως φοριέται πίσω από το αυτί, και αποτελείται από έναν επεξεργαστή ομιλίας, το μικρόφωνο και τη μπαταρία.

Το μικρόφωνο συλλαμβάνει τον ήχο, επιτρέποντας στον επεξεργαστή ομιλίας να τον μετατρέψει σε ηλεκτρικό σήμα. Αυτά τα σήματα μεταφέρονται μέσω του δέρματος και μέσω ραδιοκυμάτων στον εσωτερικό ηλεκτρονικό διεγέρτη. Ο εσωτερικός διεγέρτης στη συνέχεια στέλνει τα σήματα στα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια στον κοχλία. Τα σήματα των ηλεκτροδίων διεγείρουν τις νευρικές ίνες του νεύρου της ακοής και στέλνουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο, όπου και ερμηνεύονται ως διάφοροι ήχοι.

Απαραίτητος έλεγχος πριν την επέμβαση

Ακοολογικός έλεγχος (Ωτοακουστικές εκπομπές και Ακουστικά Δυναμικά)

Απεικονιστικές εξετάσεις (CT και MRI)

Διασφαλίζονται ετσι οι αναγκαίες πληροφορίες για την συμβατότητα του εμφυτεύματος, αλλά καθορίζονται και τις προϋποθέσεις για την επιτυχή χειρουργική έκβαση.

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί έως και 3 ώρες, ενώ ο ασθενής στις περισσότερες περιπτώσεις, παίρνει εξιτήριο ακόμη και μετά από 2 ημέρες. Πιθανές επιπλοκές δεν είναι συχνές, αλλά και όταν εμφανιστούν, δε διαφέρουν από τις συνήθως παρατηρούμενες σε άλλες ωτοχειρουργικές επεμβάσεις.