Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
15 Ιανουαρίου, 2024
Πονάνε τα αυτιά σας τον χειμώνα; Δείτε πώς ο κρύος καιρός επηρεάζει τα αυτιά σας

Εικόνα ενός εξω ακουστικού πόρου που έχει σχεδόν κλείσει από μεγάλες εξοστώσεις.
Photo by: Stanford Universiity

Πονάνε τα αυτιά σας τον χειμώνα; Δείτε πώς ο κρύος καιρός επηρεάζει τα αυτιά σας

Posted by    Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Είναι πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου! Ωρα να βγάλετε τα χειμωνιάτικα παλτό, τις μπότες και τα γάντια για να αντιμετωπίσετε τον κρύο χειμώνα. Αλλα πριν βγείτε έξω για δουλειά μην ξεχάσετε τα καπέλα και τις ωτοασπίδες.

Είτε πρόκειται για χαμηλές θερμοκρασίες, ψυχρούς ανέμους ή παγωμένη βροχή και χιόνι, ο χειμερινός καιρός μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής.

Τα αυτιά μας είναι φτιαγμένα κυρίως από χόνδρο, με πολύ λίγο μονωτικό λίπος, με αποτέλεσμα να κρυώνουν πιο γρήγορα από άλλα μέρη του σώματος.  Ο κρύος καιρός ερεθίζει τον ευαίσθητο ιστό στους εξω ακουστικούς πόρους, καθιστώντας έτσι τους πόνους στο αυτί συνηθισμένους. O πόνος εντοπίζεται στο αυτί και τη γύρω περιοχή και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το κεφάλι.  Ετσι η προτεραιότητα στην υγεία του αυτιού σας είναι σημαντική, και πρέπει να τα διατηρείται ζεστά, ειδικά αν πρέπει να εργάζεστε σε ψυχρό περιβάλλον για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Ο κρύος καιρός μπορεί να κάνει τον πόνο πιο έντονο. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν αυτή την αίσθηση με μόλυνση του αυτιού ή ασθένεια, ωστόσο, παρόλο που αισθάνεστε πόνο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει υποκείμενη φλεγμονή.

Ο κρύος καιρός προκαλεί απώλεια ακοής;

Εάν εκθέτετε συνεχώς τα αυτιά σας σε χαμηλές θερμοκρασίες, το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει αυξάνοντας την ανάπτυξη του οστίτη ιστού στον εξω ακουστικό πόρο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει το κρύο. Αυτή η οστική υπερανάπτυξη ονομάζεται εξόστωση και συχνά αναφέρεται ως αυτί του σέρφερ. Αυτό είναι πολύ κοινό μεταξύ εκείνων που συμμετέχουν σε χειμερινά σπόρ, όπως το σκί και το σνόουμπορντ και μπορεί επίσης να επηρεάσει όσους εργάζονται σε κρύο περιβάλλον.

Τι προβλήματα προκαλει η εξόστωση;

Αρκετές φορές οι εξοστώσεις εγκλωβίζουν τα βύσματα κεριού μέσα στο αυτί σε σημείο που μπορεί να κλείνουν εντελώς τον έξω ακουστικό πόρο κοντά στο τύμπανο. Ο εγκλωβισμός του κεριού ανάμεσα στις εξοστώσεις και στο τύμπανο, εμποδίζει τόσο την φυσιολογική μετακίνηση του κεριού προ τα έξω, όσο και τον καθαρισμό του από τον ΩΡΛ.

Έτσι, η μειωμένη υγιεινή του έξω ακουστικού πόρου μπορεί να οδηγήσει σε συχνές εξωτερικές ωτίτιδες. Η απόφραξη του καναλιού προκαλεί μια μορφή βαρηκοΐας που ονομάζεται βαρηκοΐας αγωγιμότητας όπου παρακωλύεται η αγωγή του ήχου από το περιβάλλον προς το τύμπανο.

Πως αντιμετωπίζεται η εξόστωση;

Οι μικρές σε μέγεθος εξοστώσεις δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν απαιτούν θεραπεία. Ορισμένες ωστόσο, μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να προκαλέσουν απώλεια ακοής ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, οπότε αφαιρούνται χειρουργικά.