Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
04 Ιανουαρίου, 2024
Κοινό κρυολόγημα vs γρίπη
Κοινό κρυολόγημα vs γρίπη

Posted by    Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη αποτελούν δύο από τους βασικούς εκπροσώπους των χειμερινών λοιμώξεων. Πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, έχουν διαφορετική βαρύτητα συμπτωμάτων, πορεία και πιθανότητα επιπλοκών και διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.

Μεταδίδονται: είτε άμεσα -με τα σταγονίδια που εκπέμπονται από τους ασθενείς κατά την ομιλία ή το βήχα ή το φτέρνισμα, είτε έμμεσα- με την επαφή με επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από τα χέρια ασθενών.

Συμπτώματα

Το κοινό κρυολόγημα εξελίσσεται αργά και διαρκεί συνήθως μικρότερο χρονικό διάστημα από τη γρίπη με τα ακόλουθα συμπτώματα:

Περιστασιακός ήπιος πυρετός

Ρινική συμφόρηση

Πονόλαιμος

Φτέρνισμα

Η γρίπη εξελίσσεται ταχύτατα και είναι πιθανότερο να διαρκέσει περισσότερο με πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:

Υψηλός πυρετός

Πονόλαιμος

Μυική αδυναμία και κόπωση

Έντονος πονοκέφαλος

Βήχας και αίσθημα δυσφορίας

Στην περίπτωση της γρίπης, η εμφάνιση επιπλοκών, με συχνότερη την πνευμονία και σπανιότερα βρογχίτιδα, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των ασθενών.

Υπάρχουν ομάδες ατόμων με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εμφάνισης επιπλοκών, όπως τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες), έγκυες και παιδιά ηλικίας κάτων των 5 ετών.

Η διάγνωση του κοινού κρυολογήματος γίνεται κλινικά, ενώ για τη γρίπη διατίθενται ειδικές διαγνωστικές δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλεται ο ασθενής.

Θεραπευτική προσέγγιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος περιλαμβάνει μόνο γενικά μέτρα, (λήψη άφθονων υγρών, ανάπαυση, αναλγητικά, αποσυμφορητικά), ενώ στην περίπτωση της γρίπης διατίθενται ειδικά φάρμακα κατά του ιού, τα οποία όταν χορηγηθούν έγκαιρα μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια της νόσου και την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.