Posted by Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Οι ρινορραγίες (αιμορραγίες από την μύτη) μπορεί να τρομάζουν συχνά τους γονείς, αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνες. Τείνουν να είναι συχνότερες σε ξηρά κλίματα και κατά την διάρκεια του χειμώνα, όταν η ατμόσφαιρα στο σπίτι με την ξηρή θερμότητα που παρέχει η θέρμανση (καλοριφέρ, τζάκι) ξεραίνει και το εσωτερικό της μύτης. Υπάρχουν παιδιά που εμφανίζουν την τάση για συχνές ρινορραγίες, και τα παιδιά αυτά συχνά βελτιώνονται και τα επεισόδια εξαφανίζονται κατά την εφηβεία.
1. Ξηρός αέρας: η πιο συνηθισμένη αιτία των ρινορραγιών στα παιδιά είναι η εισπνοή ξηρού αέρα (με ελλατωμένη υγρασία) που ερεθίζει και αφυδατώνει τους ρινικούς βλεννογόνους.
2. Ξύσιμο ή «σκάλισμα» της μύτης: Αυτή είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία αιμορραγίας της μύτης στα παιδιά, καθώς έτσι το παιδί τραυματίζει συγκεκριμένα αιμοφόρα αγγεία τα οποία είναι στο πρόσθιο τμήμα της μύτης και είναι πιο επιρρεπή σε αιμορραγία.
3. Τραύμα: Όταν ένα παιδί π.χ κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας, στο παιχνίδι ή στο πάρκο τραυματίσει τη μύτη του, μπορεί να προκαλέσει ρινορραγία.
4. Αλλεργική ρινίτιδα: H έκθεση της μυτης σε αλλεργιογόνα αφυδατώνει εσωτερικά τη μύτη και σε συνδυασμό με τα φτερνίσματα που προκαλεί κάνει πιο ευαίσθητη τη μύτη σε ρινορραγία.
5. Βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη: Οποιαδήποτε λοίμωξη που περιλαμβάνει συμπτώματα ρινικής συμφόρησης και ερεθισμού μπορεί να προκαλέσει ρινορραγία.
6. Ξένο σώμα
1. Βάλτε το παιδί σε καθιστή θέση με το κεφάλι του με κλίση προς τα εμπρός. Στην περίπτωση που το κεφάλι του είναι σε αντίθετη κλίση (προς τα πίσω) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταπιεί το αίμα. Η κατάποση του αίματος εκτός από άσχημη γεύση, μπορεί να προκαλέσει έντονο βήχα ή ακόμα και εμετό.
2. Εφαρμόστε πίεση για δέκα λεπτά στα πτερύγια (μαλακό μέρος) της μύτης με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας.
3. Εφαρμόστε στην ράχη της μύτης πάγο.
4. Εάν η αιμορραγία δεν σταματάει, δοκιμάστε τα παραπάνω βήματα για μια ακόμα φορά.
• Όταν οι ρινορραγίες είναι επαναλαμβανόμενες.
• Όταν η ρινορραγία του παιδιού σας είναι αποτέλεσμα εισαγωγής ξένου σώματος στη μύτη (ξυλομπογιές, μικρά παιχνίδια κλπ)
• Άρχισε πρόσφατα να ακολουθεί κάποια νέα φαρμακευτική αγωγή
• Αιμορραγεί και από άλλο μέρος, όπως τα ούλα του
• Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού σας τη νύχτα, αν ο αέρας στο σπίτι σας είναι ξηρός
• Διδάξτε στο παιδί σας να φυσάει προσεκτικά τη μύτη του και να αποφεύγει πολύ βιαία χτυπήματα.
• Χρησιμοποιήστε αλατούχο διάλυμα (αλατόνερο), σταγόνες ή αλατούχο ρινικό σπρέι, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
• Συμβουλευτείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας σχετικά με τη θεραπεία των αλλεργιών, που μπορούν να συμβάλουν σε συχνές ρινορραγίες.