Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
14 Σεπτεμβρίου, 2020
Ασφαλής  χειρουργική του θυρεοειδούς
Ασφαλής χειρουργική του θυρεοειδούς

Posted by    Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Είναι γνωστό ότι μία από τις πιο σημαντικές επιπλοκές στη χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, είναι ο τραυματισμός των λαρυγγικών νεύρων. Τα νεύρα αυτά, ανατομικά βρίσκονται πολύ κοντά ή σε επαφή, με τους προαναφερόμενους ενδοκρινείς αδένες. Έτσι, η κάκωσή τους, εάν είναι μονόπλευρη προκαλεί βραχνάδα στη φωνή, εάν είναι αμφοτερόπλευρη οδηγεί σε αφωνία και προβλήματα αναπνοής, με ή χωρίς τραχειοστομία. Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες.

Ο εντοπισμός και η παρασκευή του νεύρου κατά τη Θυρεοειδεκτομή κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην επέμβαση. Η οπτική αναγνώριση του είναι απαραίτητη, πολλές φορές όμως είναι δύσκολος ο διαχωρισμός του από άλλες δομές (πχ μικρά αγγεία), ενώ μόνο η οπτική αναγνώριση δεν εξασφαλίζει και την καλή λειτουργικότητα του. Αυτό το χάσμα μεταξύ της ανατομικής και της λειτουργικής διατήρησης των νεύρων επιλύεται με τη χρήση της διεγχειρητικής Νευροπαρακολούθησης (intraoperative neuromonitoring).

Ο συγκεκριμένος τρόπος αποτελεί πλέον, παγκοσμίως, την ασφαλέστερη μέθοδο αφού έχει ελαχιστοποιήσει τις καταστροφικές επιπλοκές που παρουσίαζαν στο παρελθόν οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε τέτοιου είδους χειρουργικές επεμβάσεις.

Η λειτουργία του βασίζεται στην ηλεκτρική δραστηριότητα του νεύρου. Η ηλεκτρική διέγερση του νεύρου προκαλεί ηλεκτρομυική ανταπόκριση (κίνηση του μυός, δηλαδή της φωνητικής χορδής), που αντικατοπτρίζει τη λειτουργία του. Το μηχάνημα μετατρέπει αυτή την απόκριση των λαρυγγικών μυών σε ηλεκτρομυογραφικά σήματα τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν οπτικά και ακουστικά. Έτσι, ο χειρουργός, ανά πάσα στιγμή, έχει τη δυνατότητα ακριβούς εντοπισμού του κάτω λαρυγγικού νεύρου, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την καλή λειτουργία των φωνητικών χορδών του ασθενούς του.