Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
10 Φεβρουαρίου, 2025
Ακουστικό τραύμα

Ακουστικό τραύμα

Posted by    Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Το ακουστικό τραύμα είναι μία βλάβη στο εσωτερικό αυτί που προκαλείται συχνά από την έκθεση σε ένα θόρυβο υψηλής έντασης.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ακουστικού τραύματος;

Τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο ακουστικού τραύματος είναι όσοι:
- Εργάζονται σε μέρη όπου λειτουργεί βαρύς βιομηχανικός εξοπλισμός για μεγάλες χρονικές περιόδους
- Ζουν ή εργάζονται εκεί που υπάρχουν ήχοι μεγάλων ντεσιμπέλ για μεγάλες χρονικές περιόδους
- Χρησιμοποιούν όπλα
- Εκτίθεται σε υπερβολικά δυνατούς θορύβους χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως ωτασπίδες

Πώς εκδηλώνεται το ακουστικό τραύμα;

Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η βαρηκοΐα και τα βουητά (εμβοές), που εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο ένα αυτί.

Η βαρηκοΐα είναι συνήθως μικρού προς μετρίου βαθμού και αφορά τις υψηλές συχνότητες στην περιοχή των 4000-6000Hz. Ο ασθενής το περιγράφει σαν ένα «μπουκωμένο αυτί» ή σαν «ένα βάρος στο αυτί».

Τα βουητά (εμβοές) εντοπίζονται στο ένα αυτί και είναι πολύ έντονα τις πρώτες στιγμές μετά τον κρότο. Είναι σαφής ένδειξη ότι το ακουστικό νεύρο έχει υποστεί βλάβη.

Ποιά είναι η θεραπεία του ακουστικού τραύματος

Σε ορισμένες περιπτώσεις η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και ειδικότερα από του στόματος κορτικοστεροειδή ή με ενδοτυμπανική έγχυση, μπορεί να θεωρηθεί σκόπιμη θεραπεία για να βοηθήσει το ακουστικό τραύμα και ενδεχομένως την μερική ή πλήρη αποκατάσταση του.

Η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής φαίνεται να έχει άμεση σχέση με το χρόνο χορήγησης. Όσο πιο κοντά στο επεισόδιο εφαρμοστεί τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδεχόμενο να είναι αποτελεσματική.

Το άτομο που έχει υποστεί ακουστική βλάβη συνιστάται να μην εκτίθεται στο εξής σε δυνατούς θορύβους, καθώς η βλάβη είναι αθροιστική, και να χρησιμοποιεί μέσα όπως οι ωτοασπίδες όταν χρειάζεται να εκτεθεί.

Μακροχρόνιες επιπτώσεις

Η συνεχής επίδραση του θορύβου προκαλεί σημαντικές μακροχρόνιες επιπτώσεις, όπως:
- Δυσκολία ακρόασης ήχων υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων.
- Δυσκολία διάκρισης λέξεων ή προτάσεων ιδίως σε περιβάλλοντες χώρους με θόρυβο. Το άτομο αρχίζει να ζητά να επαναλάβουμε λέξεις ή προτάσεις.
- Δυσκολίες στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας, κυρίως στην εκφορά συμφώνων.
- Διαταραχές προσοχής, μνήμης και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.
- Επιπτώσεις στη σχολική επίδοση.
- Εμφάνιση ευερεθιστότητας, επιθετικότητας και άγχους, λόγω της συνεχούς επίδρασης του θορύβου.
- Διαταραχές ύπνου

Ασφαλή ντεσιμπέλ

Στα 20 ντεσιμπέλ κυμαίνεται ο ήχος από το θρόισμα φύλων. Ένας ψίθυρος εκπέμπει ήχο 30 ντεσιμπέλ, η καθημερινή συνομιλία 60, ο ήχος της ήπιας βροχής 40, η ηλεκτρική σκούπα 70, το μπλέντερ 80 - 90, ενώ από 100 και πάνω κυμαίνονται οι ήχοι που προέρχονται από τα μεγάφωνα μιας συναυλίας οι σειρήνες ενός ασθενοφόρου, η απογείωση ενός αεροπλάνου ή ένα πυροτέχνημα που θα σκάσει κοντά μας.

Περίπου στα 85 ντεσιμπέλ βρίσκεται το ασφαλές όριο ακουστότητας. Από εκεί και πάνω αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο, ο ήχος μπορεί να οδηγήσει σε ακουστικό τραύμα, πόνο, ακόμα και ρήξη του τυμπάνου.

Ποια είναι η πρόγνωση;

Η πρόγνωση ενός οξέος ακουστικού τραύματος είναι γενικά καλή.

Παρά το γεγονός ότι η ανταπόκριση είναι αδύνατο να προβλεφθεί, οι μελέτες λένε ότι η όσο το δυνατόν συντομότερη έναρξη της θεραπείας είναι ο κυριότερος παράγοντας επιτυχίας.

Πρόληψη ακουστικού τραύματος

- Χρησιμοποιήστε Προστασία Ακοής
Η πρόληψη ξεκινά με την ευαισθητοποίηση. Εάν η δουλειά σας περιλαμβάνει θορυβώδη περιβάλλοντα, φορέστε ωτοασπίδες. Με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και τα μέτρια επίπεδα θορύβου μπορεί να προκαλέσουν ζημιά εάν δεν χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη προστασία.

- Περιορίστε την έκθεση σε δυνατούς θορύβους
Οι καθημερινές σας δραστηριότητες μπορούν επίσης να σας εκθέσουν σε θόρυβο. Όταν χρησιμοποιείτε προσωπικές συσκευές όπως smartphone ή συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, διατηρήστε την ένταση σε μέτριο επίπεδο. Ο «κανόνας 60-60» προσφέρει μια καλή κατευθυντήρια γραμμή: ακούτε όχι περισσότερο από το 60% της μέγιστης έντασης για όχι περισσότερο από 60 λεπτά τη φορά.

- Να προσέχετε το περιβάλλον σας
Αναγνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου στο περιβάλλον σας. Παρακολουθήστε συναυλίες και δυνατές εκδηλώσεις με προσοχή. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε περιβάλλοντα με υψηλά ντεσιμπέλ, καθίστε ή στέκεστε πιο μακριά από την πηγή του θορύβου ή φεύγετε περιοδικά για να δίνετε στα αυτιά σας ένα διάλειμμα.