Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
06 Ιουλίου, 2024
Αιτίες και συμβουλές για την πρόληψη της ζάλης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Αιτίες και συμβουλές για την πρόληψη της ζάλης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Posted by    Αικατερίνη Κυπρούλη M.D. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Εάν αισθάνεστε ζαλάδες το καλοκαίρι, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

1. Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι μια από τις κύριες αιτίες ζάλης ή ιλίγγου το καλοκαίρι. Η ιδανική θερμοκρασία του σώματός σας είναι περίπου 37 °C. Το σώμα σας δροσίζεται φυσικά εκπέμποντας θερμότητα με τη μορφή ιδρώτα.

Η ζεστή και υγρή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου συχνά αφήνει το σώμα σας αφυδατωμένο. Έτσι, γίνεται δύσκολο για το σώμα σας να αποκρούσει τη θερμότητα και η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει με αποτέλεσμα ζαλάδα ή ίλιγγο.

2. Θερμοπληξία

Η θερμική εξάντληση και η υπερβολική εφίδρωση είναι πιθανό να μειώσουν τον όγκο του αίματός σας και να οδηγήσουν σε σοβαρές καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θερμοπληξίας. Ένα από τα συμπτώματα μιας θερμοπληξίας είναι η ζάλη, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από άφθονη εφίδρωση, μυϊκές κράμπες, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και λιποθυμία.

3. Ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας

Η μετακίνηση μέσα και έξω από κλιματιζόμενα δωμάτια επηρεάζει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές θερμοκρασίες.” Αναγκάζει” το σώμα σας να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες δημιουργώντας μια κατάσταση που μοιάζει με άγχος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη και άλλες καταστάσεις όπως ξηρά μάτια, μυϊκούς σπασμούς, αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ. Επιπλέον, μια ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί επίσης να προκαλέσει ίλιγγο θέσης (ζάλη), καθώς μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος.

4. Έκθεση στον ήλιο

Η παραμονή στον ήλιο, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο να αναπτύξετε μια ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη, συμπεριλαμβανομένης της ζάλης.

Πώς να αποτρέψετε τη ζάλη το καλοκαίρι;

Μπορείτε να αποτρέψετε τη ζάλη το καλοκαίρι ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

• Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό, ανεξάρτητα από το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Εάν ακολουθείτε δίαιτα περιορισμένης κατανάλωσης νερού ή υγρά (διουρητικά) χάπια, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.
• Αποφύγετε να πίνετε υπερβολικό τσάι ή καφέ και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερο από 1 ποτό την ημέρα. Όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την αφυδάτωση.
• Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να πίνετε ενεργειακά ποτά και δροσιστικά ποτά όπως νερό καρύδας και λεμονάδα το καλοκαίρι.
• Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά τις ώρες αιχμής.
• Φορέστε βαμβακερά, φαρδιά και ελαφριά ρούχα για να επιτρέψετε στο δέρμα σας να αναπνέει.
• Μην αφήνετε το σπίτι σας χωρίς γυαλιά ηλίου, ή καπέλο
• Οι υπαίθριες σωματικές δραστηριότητες μια ζεστή μέρα μπορεί να προκαλέσει θερμικό στρες. Προσπαθήστε να τα περιορίσετε στο «πιο δροσερό» παράθυρο της ημέρας.
• Τρώτε μικρότερα γεύματα και σαλάτες. Αποφύγετε τα εξαιρετικά καυτά και πικάντικα φαγητά.

Ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει ζάλη που προκαλείται από τη θερμότητα και άλλες HRIs;

Αν και ο καθένας μπορεί να εμφανίσει ζαλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ακόλουθα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο:

• Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
• Βρέφη και μικρά παιδιά
• Άτομα με διαβήτη, νεφρική ή καρδιακή νόσο
• Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα (πχ. Διουρητικά)
• Εγκυες
• Γυναίκες που θηλάζουν

Ερ. Πώς να καταλάβετε εάν η ζαλάδα σας είναι σοβαρή ή όχι;

Εάν το αίσθημα ζάλης δεν υποχωρεί από μόνο του ή συνοδεύει νευρολογικά συμπτώματα, όπως σύγχυση, πρόβλημα στην ομιλία ή μούδιασμα των άκρων, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ε. Πόσο διαρκεί η θερμική εξάντληση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα επεισόδιο ζάλης λόγω ζέστης διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Εάν εκτείνεται περισσότερο από ένα λεπτό ή επαναλαμβάνεται, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ε. Μπορείτε να αισθανθείτε ζάλη λόγω συμφόρησης κεφαλιού;

Ναί! Εάν έχετε συμφόρηση κόλπων ή ρινική απόφραξη που προκαλείται από αλλεργία, μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθανθείτε ζαλάδα.

Ερ. Μπορεί η χαμηλή πίεση να προκαλέσει ζάλη;

Μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής σας πίεσης μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε ζαλισμένοι. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ορθοστατικής υπότασης, κατά την οποία υπάρχει γρήγορη πτώση της αρτηριακής πίεσης μετά από όρθια στάση από καθιστή ή πρηνή θέση.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Εάν τα ακόλουθα συμπτώματα επιμένουν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας:

• λιποθυμία
• Συχνές ζαλάδες
• Αίσθημα αστάθειας και αδυναμίας
• λιποθυμία

Το κλειδί για να αποφύγετε το αίσθημα ζάλης είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι, να τρώτε καλά και να μείνετε μακριά από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής.